tirsdag, 07 februar 2012 00:00

Kystpartiets ungdom vil erstatte EØS-avtalen med handelsavtale

Written by Intervju i Nationen.no av KPU leder Stein Petter Haugen
Rate this item
(3 votes)
Stein Petter Haugen mener Norge snarest bør få en handelsavtale med EU lik den Sveits har oppnådd. Stein Petter Haugen mener Norge snarest bør få en handelsavtale med EU lik den Sveits har oppnådd.

Kystpartiets Ungdom (Kpu) vil at regjeringen skal erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale lik den Sveits har fått. Kpu mener at EØS-avtalen nå har blitt et light EU-medlemskap.

Kystpartiets Ungdom (Kpu) sier de ikke ser noen fordeler med EØS-avtalen.

- Da den ble inngått var det et økonomisk samarbeid. Denne avtalen har blitt et light medlemskap til EU selv om folket har sagt nei to ganger. Vi ønsker å ta demokratiet og lokaldemokratiet tilbake. Det får vi ikke med EØS og alle direktiver den fører med seg tredd nedover ørene, sier Stein Petter Haugen som er leder av Kystpartiets Ungdom (Kpu).

Trenger handelsavtale

I Kpu mener kystungdommen at det beste for Norge vil være å få en avtale lik den Sveits har, som et en ren handelsavtale. Haugen er opptatt av at sveitserne har fått en handelsavtale med EU som ikke automatisk fører direktiver og lover med seg.

 - Vårt råd til den rødgrønne regjeringen er nå å si opp EØS-avtalen og heller jobbe fram en handelsavtale som er blir lik den Sveits har, fastholder Haugen.

 - Fra ulike hold hevdes det at Norge alt er tungt integrert i EU gjennom EØS-avtalen. Kommentarer til det?

- Ja det er nok sant, mot folkets vilje. Det mener vi er feil at ikke folkets stemmer ikke skal bli bedre hørt. Vi kan sikre oss mot det om vi bruker vetoretten, men den tør ingen stortingspolitikere benytte seg av. Synd, men sant. Da får vi en ufrivillig integrering i EU, sier Haugen.

 Tøft for kysten

- Mener dere at en kommende oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen og i Finnmark også kan bidra til å skape verdifulle arbeidsplasser som kysten trenger?

- Nei, det er en stor løgn fra oljenæringen og de som er for oljeaktivitet. Faktisk gir fiskerinæringen flere arbeidsplasser. Fisk er en fornybar ressurs, det er jo ikke oljen. En dag tar oljen slutt og da stikker oljenæringen. Da står de berørte områdene igjen med en ødelagt fiskerinæring og ingen nye og varige arbeidsplasser, sier Haugen.

Han understreker at Kpu ønsker at de inntektene fra fiskerinæringen som skaffes i nord skal forbli her. Gjennom disse pengene kan man skape nye, lønnsomme, langsiktige og bærekraftige arbeidsplasser. Kpu-lederen peker på at fisken er en bærekraftig og fornybar ressurs, det mener han ikke at oljen er.

Haugen frykter at den dagen oljen er borte vil også oljenæringen forsvinne. Da ligger de berørte områdene langs kysten igjen med en ødelagt fiskerinæring uten noen utsikt til nye arbeidsplasser. Det mener Kpu må forhindres ved å ta grep alt nå.

Hentet fra: http://www.nationen.no/2012/02/01/nyheter/kystpartiets_ungdom/fiskerier/kysten/nord-norge/7223392/

 

 

Read 11634 times Last modified on torsdag, 06 desember 2012 20:13